U predhodnom postu sam izložila koji su elementi
piva, odnosno, elementi od kojih se pivo pravi....sad ću isto to, samo
sa malo više objašnjenja!!! PIVOPIJE!!!OSNOVNO SE GRADIVO MORA ZNATI!!!
Daklem....:)..rekli smo da se pivo pravi od: Ječma (Jedmenog slada), Hmelja, Vode i Pivskog kvasca!
Ječam (Ječmeni slad):
Slad
predstavlja srce i dušu piva, on je najvažniji faktor koji određuje
osobine piva: ukus, boju ,gustinu i jačinu. Ječam se pretvara u slad
punu šećera. Taj šećer je hrana za kvaščeve gljivice. Ovaj proces se ne
menja već 6000 godina!!! Ječam se potapa u vodu i drži u njoj dok ne
proklija, zatim se suši i prži. Konačni prizvod ( zrna preprženog
slada) izgledaju kao mala zrna kafe. Prženjem slada formira se miri,
boja, ukus i boja slada. U zavisnosti od inteziteta i dužine prženja
dobija se sad koji će dati npr. pilsner zlatne boje i crni porter. Od
velikog uticaja je i kvalitet slada. Što se više spada upotrebi, to je
ukus piva bolji.
Hmelj:
Od
hmelja pivo dobija specifičan ukus i miris, on ujedno služi kao
prirodni konzervans. Kiseline koji hmelj sadrži, daju pivu gorčinu, dok
njegova ulja pivu daju specifičan "biljni ukus". Na svetu postoji
preko 100 različitih vrsta hmelja, ali najbolja piva se brave
isključivo od jedne podvrste hmelja zvanog "Noble" ( plemeniti hmelj).
Ovaj hmelj košta 20 puta vipe od običnog hmelja i gaji samo u tri male
oblasti u Srednjoj Evropi. Postoje četiri vrste ovog hmelja i to su:
Saaz ( gaji se u Češkoj u Bohemiji), Tettnang Tettnanger, Spalt i
bavarski Hallertau Mittrlfrueh. Gajenje hmelja je od velikog značaja za
hvalitet piva. Njegovo gajenje je isto kao i gajenje grožđa za vino.
Klima i nega utiču na ukus i miris cvetova hmelja.
Pivski kvasac:
Pivski
kavasac ima veoma važnu ulogu u proizvodnji piva. On određuje vrstu
piva. Kvaščeve gljivice se zovu Saccharomyces carlsbergensis i one
proizvode jednu vrstu piva, dok druge gljivice pod nazivom
Saccharomyces cerevisiae, proizvode drugu vrstu piva ( jača piva).
Kvasac je odgovoran za stvaranje alkohola u pivu i za prirodno
gaziranje piva. On uzima šećer iz piva i pretvara ga u alkohol i ugljen
dioksid. Zbog pivskog kvasca koji je pun vitamina B , pivo veoma
zdravo.
Voda:
Da
bi pivo bilo dobro, voda od koje se pravi mora da bude bakteriološki
ispravna. Ona služi kao rastvarač. Ranije je voda određivala koja se
vrsta piva od nje može proizvesti. Minerali u vodi se danas mogu
menjati i prilagođavati određenoj vrsti piva. Soli u vodi utiču na
reakcije koje se odvijaju u procesu proizodnje i kao takve utiču na
ukus, boju i miris finalnog proizvoda.