Ćao drugari....:)

Posle par postova o pivskim zanimljivostima, vraćam se malo na stručnu literaturu! Ipak mora da postoji neka doza ozbiljnosti na ovom blogu.....yeah right....hahha.....šalim se...khm...ne stvarno, moj zadatak je da sve nam drage pivopije upoznam malo bolje sa njihovim (našim) omiljenim pićem....veruj te, dok učim vas, učim i sebe....Nadam da će te sa razumevanjem i zeljom čitati ovaj post....a i blog....:)...i uvek se rado vraćati na njega...:) trep,trep!

Khm.....da počnem....:)

Pivo nastaje u procesu alkoholnog vrenja iz slada (ne prevreli deo ekstrata sladovina), etenola, hmelja, ječma (ječmenog slada), vode i pivskog kvasca.
 
Voda je osnova ovog napitka i služi kao rastvarač. Od nje takođe zavisi i kvalitet i tip piva. Soli koje su rastvorene u vodi utiču na  ukus, boju i miris piva.
 
Slad je osnovni ekstrat piva. Slad je isklijali ječam koji za razliku od polaznog zrna, sadrži enzime potrebe za razgradnju skroba i proteina i omogućava dobijanje pivske sladovine koja kasnije vrenjem daje pivo. Ječam je uglavnom osnovna sirovina najvećeg broja piva u svetu. Od ječma zavisi punoća ukusa.
 
Danas se najčešće jedan deo slada zamenjuje drugim žitaricama, to su: kukuruz, pšenica, pirinač...i sl. To se radi da bi se dobio jeftiniji, pristupačniji proizvod i to je praksa koja je danas zastupljena u celom svetu.
 
Pored ječma žitarica koja spada u glavne sastojke piva je i hmelj. Hmelj se uglavnom dodaje u veoma malim količinama. Služi za konzervaciju piva i daje mu miris i gorak ukus. Gorke komponente hmelja imaju bakterična svojstva utiču na stabilnost piva i glavni su razlog što pivo ne sadrži i ne može sadržati štetne bakterije.
 
Pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid koji pivu daje svežinu i utiče na njegovu penušavost.
 
Udeo etanola zavisi od koncentracije suve materije u sladovini od koje je pivo proizvedeno i stepena vrenja.
 
......nastavak sledi...Sealed