U predhodnom postu sam izložila koji su elementi piva, odnosno, elementi od kojih se pivo pravi....sad ću isto to, samo sa malo više objašnjenja!!! PIVOPIJE!!!OSNOVNO SE GRADIVO MORA ZNATI!!!Laughing

Daklem....:)..rekli smo da se pivo pravi od: Ječma (Jedmenog slada), Hmelja, Vode i Pivskog kvasca!

 

Ječam (Ječmeni slad):

Slad predstavlja srce i dušu piva, on je najvažniji faktor koji određuje osobine piva: ukus, boju ,gustinu i jačinu. Ječam se pretvara u slad punu šećera. Taj šećer je hrana za kvaščeve gljivice. Ovaj proces se ne menja već 6000 godina!!! Ječam se potapa u vodu i drži u njoj dok ne proklija, zatim se suši i prži. Konačni prizvod ( zrna preprženog slada) izgledaju kao mala zrna kafe. Prženjem slada formira se miri, boja, ukus i boja slada. U zavisnosti od inteziteta i dužine prženja dobija se sad koji će dati npr. pilsner zlatne boje i crni porter. Od velikog uticaja je i kvalitet slada. Što se više spada upotrebi, to je ukus piva bolji.

 

Hmelj:

Od hmelja pivo dobija specifičan ukus i miris, on ujedno služi kao prirodni konzervans. Kiseline koji hmelj sadrži, daju pivu gorčinu, dok njegova ulja pivu daju  specifičan "biljni ukus". Na svetu postoji preko 100 različitih vrsta hmelja, ali najbolja piva se brave isključivo od jedne podvrste hmelja zvanog "Noble" ( plemeniti hmelj). Ovaj hmelj košta 20 puta vipe od običnog hmelja i gaji samo u tri male oblasti u Srednjoj Evropi. Postoje četiri vrste ovog hmelja i to su: Saaz ( gaji se u Češkoj u Bohemiji), Tettnang Tettnanger, Spalt i bavarski Hallertau Mittrlfrueh. Gajenje hmelja je od velikog značaja za hvalitet piva. Njegovo gajenje je isto kao i gajenje grožđa za vino. Klima i nega utiču na ukus i miris cvetova hmelja.

 

Pivski kvasac:

Pivski kavasac ima veoma važnu ulogu u proizvodnji piva. On određuje vrstu piva. Kvaščeve gljivice se zovu Saccharomyces carlsbergensis i one proizvode jednu vrstu piva, dok druge gljivice pod nazivom Saccharomyces cerevisiae, proizvode drugu vrstu piva ( jača piva). Kvasac je odgovoran za stvaranje alkohola u pivu i za prirodno gaziranje piva. On uzima šećer iz piva i pretvara ga u alkohol i ugljen dioksid. Zbog pivskog kvasca koji je pun vitamina B , pivo veoma zdravo. 

 

Voda:

Da bi pivo bilo dobro, voda od koje se pravi mora da bude bakteriološki ispravna. Ona služi kao rastvarač. Ranije je voda određivala koja se vrsta piva od nje može proizvesti. Minerali u vodi se danas mogu menjati i prilagođavati određenoj vrsti piva. Soli u vodi utiču na reakcije koje se odvijaju u procesu proizodnje i kao takve utiču na ukus, boju i miris finalnog proizvoda.