Mi volimo pivo, pivo voli nas....:D

ŠTa Je Starije? Pivo Ili Vino?

Generalna Trekbekovi (0) Komentari (9)   

Pivopije kažu da je pivo jedno od najstarijih pića poznatih čoveku. Piće koje ga je pretilo kroz čitavu njegovu burnu istoriju i bilo svedok svih drevnih civilizacija koje su nastajale i nestajale. Sa druge strane postoje i one vinopije koje se slepo drže uverenja da je vino starije od piva, uz odbranu da je vino "dar bogova" i da je za vino potrebno umeće, a da je pivo sasvim slučajno nastalo.

Iako postoje razni praistorijski spisi, zakonici, uredbe i iskopine, koje svedoče da je pivo najstarije, i dalje ima onih koji tvrde da je vino starije od piva. Postavlja se pitanje: "šta je ipak starije?"Surprised

Dokazi......u sledećem članku.....Wink 

 

ŠTa Je Pivo?

Generalna Trekbekovi (0) Komentari (10)   

Ovaj napitak, nezaobilazan proizvod danas u svakom domaćinstvu je slabo alkoholno piće kod koga koncentracija alkohola uglavnom ne prelazi 3 do 5%. Ono se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je osnova ovog napitka i služi kao rastvarač. Od nje takođe zavisi i kvalitet i tip piva. Slad je osnovni ekstrat piva. Pivski slad se dobija od žitarica, najčešće od ječma (ječmenog slada) i daje pivu sastojke od koga zavisi punoća ukusa. Hmelj služi za konzervaciju piva i daje mu miris i gorak ukus, a pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i ugljen dioksid koji pivu daje svežinu i utiče na njegovu penušavost.

Zvog svoje hranljivosti, zbog velike koncentracije vitamina B, pivo se smatra "tečnom hranom"!

Design by JuliettaRose Studio. Powered by Lifetype